Thursday, July 29, 2010

Menangani Anak

Waa series nya tajuk.. huhuhu.. ku agak tertekan sedikit.. saat ini HK dah tdo pun.. lepas mengamuk sakan tak nak tdo.. siap muntah bagai.. kene lepuk 2 3 liang.. br dia lena..
Lepas dia tdo.. melihat kan wajah comel ni.. tiba-tiba hati jd sayu.. alahai.. Mummy dah janji tak nak babap HK lagi.. tp tadi.. terlajak jgk..


:Bakul sayur opah ni mmg dah jd barang mainan dia sejak 2 3 menjak nih:

Lepas 3 bulan menjaga HK sepenuh masa.. byk masa diluangkan bersama.. baru la ku tahu... saat ni dugaan membesarkan dia amat² getir.. Mana taknya.. ada je kerenah yg dia buat.. Macam² hal.. Penat jangan cakap la.. mmg sgt² penat..

Ok.. kalo dulu weekday kita just jaga anak time malam.. masa tu mmg dia tak byk hal.. sbb belah siang tah apa yg dia explore.. blk rumah dpt katil sndr terus tdo.. tak dinafikan.. HK dulu jam 9 malam je terus mintak nak tdo.. Tapi sekarang jam 12tgh malam .. masih aktif bermain! Sbb belah siang dia boleh tdo bile2 mase.. kadang2 kalo mengatuk sgt dlm longgokan mainan dia je dah lelap..



Ni yang ku pening.. bile ku marah dia pandai pujuk.. peluk.. cium.. cubit pipi.. picit idung.. smpi ku gelak.. agaknya dia tau Mummy tak akan marah dia teruk² so boleh je buat apa yg dia rase seronok.. Cuma satu hal ni.. sejak ade je ku kat umah.. pantang ku lesap kejap sure melalak.. satu blok tu boleh dgr suare kesedihan dia di tinggal ibu.. adoi.. kadang² nak memerut pun takat lepas apa yg wajib je.. terkocoh² nak jembulkan muke depan dia.. baru dia puas hati dan senyap..


Rutin harian
. Ni la anak-anak ku belah siang.. si kakak tu kerenahnya betol² meruntun jiwa.. kita ajar dia.. dia balik ajar kita.. alahai..
. Yang belah kanan tu si adik. Ni pun bleh tahan gak nakalnya.. terikut2 perangai kakak.. kalo nak apa² .. main rentap je.. takde nak bg² salam ke hapa.. jd mangsa tangisan HK la.. Tapi kalo tiba time dia nak membuli belekuk² kepala adik tu di ketuk.. Bile dah melalak.. mula la ku jadi tarzan.. ! ha... macam ni.. mmg kene masker muke hari².. naik kedut sana sini.. hahahha... Tapi kalo weekend tak jumpe.. mule la rindu.. nak pulak si adik tu.. manja betol..



HK dah pun 1thn 9bulan.. tapi dia sgt berat mulut.. dan ku rase kawan² sebaya dia dah becok bercakap itu ini.. Si Adik pun byk word dah keluar.. HK plak lebih senang main tunjuk² kalo nak ape².. macam² cara ku ajak dia berbual.. tp dia ajuk pun ikut mood je.. kalo dia boring dia layan tv lg baik.. haiiilaa.. Dalam usia begini HK dah faham semua arahan. Cuma kadang² dia ikut.. kadang² dia buat dek je.. Senang sikit la nak mintak tolong apa².. rase macam dah besar betul anak Mummy kan.. Bile dah terasa dia macam dah besar.. agak terlupe siket bile tahap Tarzan ku bertukar jg Incridible Hulk. ha.. mase ni tensen tak leh kontrol.. bile 3 org budak kecik tu bergusti sesama sendiri... huaarrgghhh!!!


Macam mana Mummy nak keep janji Mummy tak nak babap korang??!

2 comments:

Farra Dhelina said...

lagi2 time tdo, tetiba nak menangis tak tentu pasal..tepok2 menagis gak..hehe haruslah kena babab sedas dua..huhuhu..

Cik Andam Hazlina said...

haah la fara.. kadang2 tgh tdo pun boleh dia menangis.. geram je... heheheee..

Makeup Services:
Bridal/Wedding, Engagement, Photoshoot, Event/Dinner, Day/Night, Personal - Advance Makeup