Wednesday, October 12, 2011

Cerita Kelahiran Hazirah Kiranah

Hurmm dah seminggu lebih dah.. baru Mummy ready nak buat kronologi kelahiran si adik.. hish kalo di kenang-kenang tak terkenang dah dek otak Mummy ni.. sangat la menyeriaukan Mummy.. sampai Mummy rase kalo la terpeknen lagi lepas ni rase nak operate je... huhuhu sangat-sangat sakit..


Hazirah Kiranah Muhamah Shahrel sebaik dilahirkan secara normal
Tarikh: 04.10.2011
Berat : 3.04kg
Jam : 4.39 am




Cerita bemula macam ni.

Minggu 33-39 prreggy:
  • Mummy start sakit-sakit mula dgn BH contraction agak awal.. 33weeks dah mula ada gesaan sikit-sikit.. smpai kan Mummy kene g klinik amek ubat tuk stopkan contraction.. uihh sgt la mendebarkan.. 

  • Due Mummy ekceli 2/10/2011.. 30/9 Mummy dah start rase sakit yg kerap. tp dalam jarak yang jauh. kiranya selang 2 3 jam sekali sakit tu datang. dan masih lagi mild je sakitnya.. kiranya time sakit masih buleh makan lagi la.. hehehe.. 

  • 1/10 (sabtu) - Mummy dah turun darah as tanda laa yg Baby dah ready nak keluar. so bangun pagi mandi dan siap g umah opah Fia dulu isi perut n tinggal kan Fia kat Mak Ngah.. lepas dah settle Daddy hantar Mummy ke sepital.. smpi sana Mummy kene admit. Doktor check jalan baru bukak 1cm. adoi jauh lagiii... kalo Mummy tau la baru 1cm tak koser Mummy nak admit sepital tu awal2.. hish.. 

             Malam tu Daddy call tanya Mummy ok tak.. Mummy ok je .. cuma Mummy risau si kakak.. tak penah oo kakak tdo tanpa Mummy.. tp malam tu huhuhuh sedih plak Mummy dgr.. Ptg tu time melawat Daddy ada bawak kakak jumpe Mummy.. mula-mula dia ok.. tp time nak blk dia mula nangis ajak Mummy balik sama.. smpi kan lift tu dah turun dr tingkat 3 ke tingkat 1 Mummy masih dgr dia nangis.. sayu hati plak jadinya.. sampai kat umah Daddy kata dia terus tuju peti ais dan ambil gambar Mummy kat situ dan meratap panggil Mummy.. meleleh2 air mata.. huhuhu.. time nak tdo plak siap peluk tudung Mummy.. bila Daddy nak simpan dia siap marah Daddy ambil.. smpi ke pagi di peluknya.. hehehehe... tau plak rindu yek..

    • 2/10 (ahad) - Pagi doktor buat rondaan.. check jalan Mummy masih 1cm.. so dia kata Mummy boleh discharge dulu sebab masih awal lagi.. dan dia tgk Mummy pun masih comfortable menahan sakit.. so ptg tu Mummy blk rumah.. 

    • 3/10 (isnin) - Mummy masih selesa pada mulanya.. tp masuk tgh hari Mummy dah mula rase serba tak kene.. Sakit nya Mummy rase makin kuat.. smpi kan nak baring dan duduk pun serba tak jadi.. Daddy plak makin risau.. so nak tak nak kami ke sepital sekali lagi.. si kakak plak Mummy hantar ke umah Mak Ngah.. Sampai sepital doktor check jalan baru bukak 2cm!! adoi.. mmg lama gileeee la jawabnya... Mummy admit wad masa tu jam dah kul 12.30 pagi.. 

    • 4/10 - Jam tunjuk kul 130 pagi.. Mummy tak boleh tdo.. Mummy rase sakit makin menggila.. smpikan tiap kali dia dtg menggigil2 tgn dan kaki Mummy menahan.. Mulanya Mummy dpt tahan diam2.. tp makin lama Mummy makin tak tentu arah.. sangattttttt sakit.. Mula la air mata mencurah-curah.. doa Mummy pada Allah semoga Mummy cepat la dpt kuar kan adik dr dlm perut ni.. Sampai satu tahap Mummy rase mcm nak give up.. Mummy mintak misi cucuk ubat tahan sakit. Lepas cucuk ubat masih lagi terasa sakitnya. Mummy panggil misi Mummy cakap Mummy masih sakit. Dia boleh plak kata sakit nak bersalin mmg la kene rasa.. aik! pelik plak.. time kakak dulu pun cucuk jgk.. tp Mummy boleh tdo lena je.. smpi tau-tau nak keluar je.. hish kali ni plak mcm tak lut.. adoi.. meraung jgk laaaa tiap kali terasa gesa tu.. 

    • Kul 230 pagi Mummy rase sakit makin teruk.. panggil doktor then doktor check jalan baru 3cm.. ya Allah... peritnya... masih jauh lagi tu... lepas dr tu Mummy tibe-tibe rase nak teran ... oh tidak!! Mummy tau bukaan blom smpi maksimum.. ni kes naya.. Mummy tak nak rabak.. gileee!! Mummy jerit panggil misi dan bgtau kata Mummy nak teraan sgt.. Dorang terus tolak Mummy ke LR. masa tu doktor check bukaan baru 4cm. oh.. Mummy sgt panik dlm sakit2 tu.. 

    • Sampai LR doktor tekan perut Mummy katanya perut Mummy tak keras, dia kata mungkin Mummy sakit sbb infection urine bukan nak bersalin. Gile! org smpi rase nak teran ni dia masih pakai teori dia mcm tu.. then Mummy bg tau la kalo urine infection takan smpi rase nak meneran. Mummy ask doktor do something. sbb Mummy mmg sakit sgt2.. dia pun macam dah kelam kabut. sbb malam tu plak ramai rupenya nak bersalin.. doktor on duty plak tak ramai.. tu la agaknya dia macam sedikit tension.. so dia decide pecahkan ketuban Mummy.. 

    • Masa ni jam dah dekat kol 4pagi.. Mummy makin tak boleh bertahan.. tiap kali sakit datang.. perasaan nak meneran pun datang sama.. tiap kali tu la Mummy panggil misi.. Mummy smpai dah tak tau nak buat apa.. menangis je la yang boleh time tu.. nasib dapat satu misi ni yg agak lembut hatinya.. hahahah.. dia bg gas suh Mummy sedut.. tp bile sedut macam tak de gas je.. adoi..! tibe-tibe mmg dah tak boleh tahan.. masuk sorang doktor pelatih dgn sorang misi senior. Mummy nampak dorang dah bukak packing beg hijau .. macam rasenya baby dah nmpk kepala kot.. Apa yang Mummy dgr dlm dok terteran-teran tu.. misi tu suh Mummy teran.. kali ni mmg tak boleh nak tahan lagi.. penat jgn cakap.. mmg Mummy dah takde tenaga rasenya.. Mummy doa je laaa supaya cukup tenaga nak teran baby nnt.. so bila dorang sume dah ready tepi Mummy suh teran.. Mummy pun teran laaaa... lama okeyyyy...!! tah berapa kali push la baby Mummy rase kepala je yg keluar dulu.. oh noooo.. baby tak keluar abes lagi ni.. 

    • Misi masih suh Mummy teran.. Mummy tunggu smpi rase sakit.. baru Mummy teran.. dlm 3 4 kali jgk la baru badan baby keluar abes.. huaaaahhh... legaaaaa.... jam 439pagi.. Mummy rase flat sgt!.. semalaman tak tdo.. lepas tu misi tu tunjuk baby kat Mummy.. dalam rabun-rabun tu menggagau Mummy nak cam baby sbb spek mata tertingal kat wad tak sempat nak pakai masa seblom di tolak turun.. Mummy nampak oh girl lagi.. syukur alhamdulillah.. tak pela walau gegirl.. heheheh sbb kan Mummy tak tau gender baby maasa preggy... 

    • Lepas tu kene meneran lg tuk keluar kan uri plak .. siap di suruh batuk kuat2.. huh.. keluar jgk laa... lepas di periksa.. alahai.. ada koyak sket.. kene jahit plak... alaaaaaa tak best nya.. doktor tu kata sikit je.. dlm 1cm ke 1mm tah.. Mummy dah letih sgt.. so tak berapa nak dgr.. kene bius plak kat situ.. dlm 4 kali cucuk.. keliling.. ter adoi-adoi jgk.. Misi tu plak pandai suh Mummy BF baby so tak le terasa time nak cucuk2 tu.. lepas dah siap2 di bersihkan.. Mummy tibe-tibe rase nak muntah pulak.. panggil misi tak datang.. terjun katil la Mummy ke toilet.. nasib dekat je.. tp bile misi datang.. dia tekejut plak Mummy turun katil sndr.. panik dia.. takut Mummy pitam.. sbb masa tu masih bleeding lg.. nasib tak byk.. lepas doktor periksa.. Mummy di tolak ke wad.. masa tu dah kul 7pagi lebih..

      •  Berita kelahiran baby hanya smpi ke Daddy dah kul 11pg lebih.. huhuhuhu.. maklum la time sakit mana dan nak amek hp bagai.. terkejut Daddy .. sampai2 baby dah keluar.. hehehehee.... Mummy rase Daddy mesti sket keciwa.. kalo tau la mlm tu jgk nak keluarnya mesti dia tunggu smpi pagi.. 


      Haziqah Kafiah yang nak menginjak ke usia 3thn tak lama lagi.. 
      dan adik Hazirah Kiranah yang berusia seminggu..

      • Petang tu jgk Mummy discharge.. Baby dah buang air semua.. doktor kanak-kanak dah check she's in gud dan Mummy pun dah ok dpt la keluar wad.. nnt kang lelama takut ada kuning plak.. hehehehe... alhamdulillah sehingga hari ni adik masih clean  dr kuning.. semoga allah beri perlindungan kat anak Mummy..  sekian...

      8 comments:

      Ibu Darwisy said...

      tahniah lina..akhirnye keluar jugak HK junior..sakitnyerr..adehh..menagis den baco..hehehhe

      Farah Wahida said...

      Huhuhu... Perjalanan kita hampir masa nk bersalinkan faiq dulu. Tp sampai tgh2 dh tukar sikit.. anyway.. congrats my dear.. Hazirah Kiranah sgt2 comel dan semanis namanya.. Sebijik mcm muka kakak Haziqah Kafiah...

      Hazlina Shahrel said...

      ibu darwisy: hahahaha.. nangesss... thankss dear...

      Hazlina Shahrel said...

      farah: sakitnyaaaaa... huhuhuhu... terima kasih yer..

      Nieja said...

      sis,
      sakit beranak ni xsame stiap anak..
      so jgn takut tuk besalin normal lgk..hehehe
      HK junior ni mmg sgt2 comel..geram tgk pp dia..
      ilang sakit bile dpt tgk bby kan??

      Hazlina Shahrel @ The QueenWidelia said...

      nieja : hahaha mmg tak sama.. tp macam makin bertambah je sakitnya dr yg pes ke no 2.. ekekekeke... ok .. ok.. think positif.. hehehehe...

      mmg gebu.. lepas kuar terus cium.. sndr tgk pun geram.. thankss...

      BUTIK ZEE ONLINE said...

      As salam lina..tahniah dh selamat bsalin 2nd baby.. hazirah comey lahir sebijik cam muka kakak dia fia..hehehe..tgk pic new born baby, teringin nk berbaby lg....:)

      Hazlina Shahrel @ The QueenWidelia said...

      kak zee : wsalam kak.. terima kasih.. hehehe taun depan buleh le produce lagi.. lydia dah umo 2 thn..

      Makeup Services:
      Bridal/Wedding, Engagement, Photoshoot, Event/Dinner, Day/Night, Personal - Advance Makeup