Monday, August 23, 2010

Apa patut ku buat..


Tgk la tu .. muke innocent kan.. mmg innocent pun.. ku mengaku dia masih kecil tuk fahami semua perkara dalam kehidupan ni.. tapi macam mana nak terus bersabar eh.. Cite nya macam ni.. hari Rabu lepas.. tgh elok² si adik Miya dan HK ni tdo ku pun terlelap la kejap.. hajat hati nak la lepas kan ngantuk yg amat² sgt ni.. bile lappy takde ku mati kutu la takde keje nak buat.. so bile lepak jeee mule la ngantuk..

Dalam pada ku terlelap tu tah bile masa HK bangun.. siap komplot ngan si adik punggah peti ais opah dorang.. adik tukang bukak HK tukang pindah barang sume kuar.. baik punya punggah dan sepah.. smpi la botol air tu tumpahkan air dlmnya berlambak atas lantai..

Dengan selamba.. HK dtg tepuk² bahu ku... "my..my... uhh uhh.." sambil tuding jari kat air² yg dah tumpah tu.. dgn tejegil bijik mata ku tgk.. satu peti air tu dah kosong.. suma barang dia bersepah atas lantai.. adoi!!!! meletup² kejap tgnku babap budak 2 org ni.. eee geram nya rase...

Adik buat muka tak bersalah je bile ku marah.. yang HK pulak lagi gelak² peluk² cium daku.. kononya nak pujuk jgn ku marah dia.. mengalah jgk la hati ku tgh² marah tu bile dia buat gitu.. sambil memebel ku kemas le... yg dah sepah² sume nya..



Abes part kemas peti ais... part barang mainan pulak.. adoi.. lantak la.. main la puas² nak buka pose nnt Mummy kemas la..

Dalam beberapa bulan jaga HK sepenuh masa.. ku akui teraaamat la sukarrrrrrnya.. ada masa² sgt² buat ku rase tertekan.. tak tau la kalo org lain rilek je.. tp HK bukan kanak² biasa.. dia tak tau diam melainkan dia tdo.. selain dari tu.. mmg takde.. minum susu pun boleh jalan sana sini.. buat inspection dr pintu depan smpi pintu dapur.. ada je hal yg menarik minat dia nak buat..

Kalo mase ku keje dulu... jaga dia setakat time malam je.. weekend plak byk masa habiskan kat mall or tempat² boleh bawak dia main².. so akde la rase stress sgt.. tapi sekarang mmg rase perbezaan nya.. Mr Daddy pun dulu byk mase abes kat tmpt keje.. 6 ari seminggu.. yg cuti hanya ari ahad.. so masih boleh handle HK lagi.. tp lepas tukar keje ni.. alhamdulillah kami byk masa bersama.. and now he's feel the same what i'm feel now.. kadang² Mr Daddy sendiri pun surrender ngan anak perempuan dia ni..

Belah siang.. ku jaga 4 org termasuk HK.. anak adik ku 2 org dan adik ku yg OKU sorang.. ha macam mana tak stress.. hari2 ku jadi tarzan.. sape yg duk kat blok tu tau la suare ku pagi smpi ptg ade je halnya boleh kedengaran..  pastu blk umah plak.. HK smbung lagi feel dia smpi la dia ketdoran.. nak tau dia tdo jam berapa?? ha kalo tak cecah jam 12tgh malam belum masuk time la tu..

Susahkan nak besarkan anak seorang.. apatah lagi kalo yg ade 2 3 org tu.. kalo pas kat baby sitter mungkin tak rase sgt kot.. pada yg jaga 24/7 .. apa perasaan korang.. ?? ke daku je yg mengalami situasi ini.. oh tidak!! nmpknya HK takan ada adik smpi dia masuk skull.. tak larat oooo nak jd tarzan je tiap² ari..

Tapi satu perkara yg paling besttttt.... kami sgt rapat.... pendek kata apa saja yg dia buat slm mase 10 minit dia mesti dtg peluk dan cium daku.. mcam rindu tak jumpe plak kekdahnya.. tu yg buat hati ni sejukk jer...

hehehe.. apa pun sayang.. bile dah besar nnt dah pandai baca.. dan terbaca plak tulisan Mummy ni.. Mummy nak sayang tau walau macam mana hype dan noti pun anak Mummy.. ni la nyawa Mummy.. tanpa mu Mummy mati..! Sayang kan kanak-kanak sihat dan bijak.. sbb tu tak tau duduk diam.. kan kan.. explore la apa saja yg kamu mahu.. Mummy sokong .. tpi bile over tu yg tertukar jadi tarzan.. tp kejap je.. pehtu back to normal.. hahahahaaa.. mmuuahhh!

psst:// waah panjang dr biasa.. huhuhu..

4 comments:

MaMa aDaMaQiL said...

k.lina : bkn k.lina sorg je..nat pn same..huhuhu..alhamdulillah diam xdiam dh dkt 2thn nat xkeje n sepenuh mase ngn ank2 kat umah..kdg mmg stressss yg t'amat sgt..tp cam k.lina la kejap je pastu sejuk blk bile tgk gelagat dorg..bab jd tarzan tu adlh pekare wajib..mau nada sore ku kalah ziana zain..hahahaha

Sidratul Muntaha said...

Lina..
akak pun sama ler
lagilah setot tu hyperactive..
mmg senyap time tido jer
nindah surender lama dah..
mmg ari2 kena mrh jer dgn akak
tpi lately dia ade adik ni mcm mudah sgt terasa klu akak mrh..
so..kena pndai jugglinglah..
adik dia plak,24jam asyik nak berdukung jer..
sabolah dik..
sabo.............
nak2 pose nih.
kang batal pose!
ahahhahah.
ko tunggu jerlah nnti bile dia dah pandai main tepung,main minyak,main sabun,sepah2kan baju
\tekan - tekan remote tv..
tekan2 keyboard pc or lappy
sepah2kan makanan..
mcm2 lagi..
masa tu,tak pasal - pasal meleleh jer airmata nnti.
hihihh

Cik Andam Hazlina said...

natt : ni kalo zz dgr pun dia sedih.. ada lg nyaring dr dia.. huhuhu

Cik Andam Hazlina said...

kak sidratul : huwaaa... tu la pun yg dia buat skang.. rumah ni dah macam kapal nak karam dah dibuatnya. peti ais tu dah jd tmpt dia lepas boring.. kejap2 bukak kejap2 tutup.. inspection apa tak tau la lina..

mmg mengalir airmata kak bile dah tahan sgt.. bile air mata meleleh pandai pulak dia dtg pujuk lap2 kan usap2 pale.. macam mana kita pujuk dia.. tu yg lg sayu tu.. haiiii laaa anakkk...

Makeup Services:
Bridal/Wedding, Engagement, Photoshoot, Event/Dinner, Day/Night, Personal - Advance Makeup